2012. április 7., szombat

Cipőkről

Emese felvetett pár témát, amik közül most a cipőkre esett a választás. :) Márcsak azért is, mert a jövő héten pénteken, vagyis április 13án nyitok egy új ablakot, csak cipőkkel.
Azt azt követő hétfőn pedig a meglepetés következik, amiről a cipős töltéssel egyidőben írok majd.

Szóval a cipőügy.
Ahány szakember, annyi féle vélemény. No meg a korok pergésével is ezer az információváltozás, én is jócskán elvesztem bennük, főleg első gyerekes szülőként.
Az egyik fontos pont számomra, hogy amikor járni kezd, mindet lássa legalább egyszer jó! ortopéd orvos. A jó alatt azt értem, akiben az ember lánya megbízik. Hogy ez a bizalom min múlik, azt csak egyénenként lehetne megmondani, de nyilván terjed szájhagyománnyal, vagy ha más nem, a védőnő (remélem...) tud adni valami támpontot.
Anélkül, hogy szakember ajánlotta volna, nem érdemes speciális cipőt adni a picik lábára. Divat lett az ún. szupplinált cipő, a köztudatban a salus vagy suppi gyógycipőkként kering, aminek a lényege, hogy a belső oldaal döntve van, ami arra készteti a lábacskákat, hogy a külső talpélt dolgoztassák.
Azonban (és ez nem a magánvéleményem, hanem a bizalmamba fogadott gyógytornász és ortopédus előírása volt) azoknak a gyerekeknek, akiknél nem indokolt a korrekció, még rosszat is tesz. Vagyis, ha nem kell, akkor NE legyen suppi cipője, csak mert mindenkinek az van, és mert ha jódrága, akkor biztosan jó is. Inkább örüljünk annak, ha szezononként nem kell kifizetnünk 8000 forintot.

Ha pedig kell, akkor semmiképpen ne vegyünk használtan. A gyerekek lábdeformációi egyénenként változnak, a talpon hamar megjelennek a kopásnyomok, hiszen a gyerek dolgoztatja a lábát, így a cipőt is. Ha nem szeretnénk, hogy a mi gyerekünk deformációja egy másikéval kombinálódjon, akkor legyünk körültekintőek, és ha nincs rá pénzünk, akkor inkább dolgoztassuk a lábakat másképp, vagy ha mindenképpen szupplinált cipőt akarunk olcsóbban, akkor is csak olyat vegyünk, aminek a talpa makulátlan.

Azoknak a gyerekeknek, akik pedig nem szükséges korrekció, lehetőleg olyan cipőjük legyen, ami hajlékony talpú, jól szellőzik (a műanyagoktól kíméljük a gyerektappancsokat), nincs benne harántemelő (a legjobb az egyenes talpú, pl. elephanten, a legrosszabb a siesta... elnézést tőlük), de esetleg a bokánál lévő kérge megerősített, leginkább a járni tanuló apróságok esetében.

A már szaladni is tudó gyerekeknél, és a nagyon ügyesen mozgó ficergő cseppeknél ez a kéreg nem is olyan fontos, emiatt szeretem pl. a converse cipőket (rugalmas talp, fűzős, vagyis bekötni talán macera, de levenni éppúgy és a homok sem megy bele, textil felső, ami szellőzik) és a crocsot haaz időjárás engedi. Ugyanakkor ezek a cipők egy figyelmet kívánó lábra nem alkalmasak!!!

És végezetül...
Ha tornáztatni szeretnénk a babalábat, akkor a már kiszuperált habtapi apróbb darabjait dugjuk el a szőnyeg alá, leginkább oda, ahol a gyerekünk rendszeresen jár, és bentre semmiképpen ne adjunk cipőt, legfeljebb dupla zoknit. Ezzel mesterséges egyenetlen felületet tudunk létrehozni (amit nagy valószínűséggel az okoskánk idővel megtanul kikerülni, ilyenkor helyezzük át a darabokat más részekre...), élvezve annak minden előnyét.

Egy másik jó torna a befelé forduló tappancsok egyengetésére, ha egy olyan labdára ültetjük a gyermeket, amin ha ül, a combja és az alsó lábszára 90fokos szöget zár, és vele szemben ülve játszunk vele. Nem nagyon kedvelik eleinte a bizonytalanságot, de ne adjuk fel, pár alkalom után tetszeni fog neki, hogy maga talál rá az egyensúlyra. A játék lehet tapsolás, hangszer rázás, buborékfújás, nekünk a párnából kiszedett egy szál toll fújása volt a kedvenc mókánk, a lényeg, hogy minél tovább üljön a labdán. Ezzel egyfelől a támaszokat erősítjük, másfelől pedig bevezető gyakorlata ez egy lábtornának (figyelem!!! ha nem találja a gyerek az egyensúlyát, akkor a bokáját, lábszárát fogjuk, semmiképp ne a derekát, hiszen neki kell kialakítania a megfelelő testhelyzetet). A haladó torna úgy fest, hogy ugyanebben a testhelyzetben a térdeit kissé kifelé billentjük, úgy, hogy a külső lábélén kelljen megtámasztania magát. Ezt elérhetjük azzal is, ha szemben ülve vele a saját térdünkkel toljuk kifelé az övét.

Áron alig volt tíz hónapos, mikor Malajziába költöztünk, az ortopédus azt mondta akkor a milyencipőtvegyekneki kérdésemre, hogy másfél éves korig az lenne a legjobb, ha cipő nélkül járkálhatna mindenki. Ehhez tartottam magam. :)

1 megjegyzés:

krz írta...

Nagyon igazakat írtál Kinga (már megint!:-).Én nagy Elefanten rajongó vagyok amúgy, egyszerűen tökéletes a kiscipők kidolgozása és a pici lábakra való illeszkedése.

Két gondolatot fűznék a témához (a mi gyógytornászunk tanácsa volt):

-amikor felállnak, elindulnak, akkor a fél napi cipő/fél nap mezitláb módszert alkalmaztuk

-és bár nem cipő, hanem szandáll téma, de ott pedig nagyon fontos, hogy elöl is zárt legyen, ne kandikáljanak ki a lábújjak.

Converse cipőkről még nincs tapasztalatom, de annyira gyönyörűek, hogy lehet, hogy majd elcsábulok...:-)))